Barion Pixel

Hogyan vigyázz az alakodra a nyári szünetben?

jún 7, 2017 | sportolóknak, szülőknek

Úszógumit csak a vízben hordj! 😀

Nyáron nem csak az iskola, de a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb ideig az edzések is szünetelnek. Ezzel egyidőben pedig ugrásszerűen megnő az egy főre jutó fagyifogyasztás mennyisége 🙂
Mitévő légy, hogy a nyári lazulás ne menjen a formás alakod rovására? 

 

ÁLLÓSPÁRGA

Bárki bármit is mondd, az egész éves kemény edzések után igenis jól esik a nyári semmittevés. Egy igazi sportember azonban nem engedheti meg magának, hogy teljesen leálljon, mert az egyrészt esztétikailag sokat ronthat az ember alakján – értsd: úszógumikat és rengő feneket tud növeszteni az ember lánya – másrészt az alapozó időszakban keményen megbosszulja magát – értsd: olyan izomlázad lesz napokig az első edzéstől, hogy egy fél gombóc fagyit sem tudsz majd az arcod elé tolni.

Szóval mit is tehetünk, hogy ne járjunk pórul és kilókat se szedjünk fel és még az izmaink se satnyuljanak el?
 

Hát élvezzük a nyári sportokat! 
Úszás 

A nyarad nagy részét valószínűleg vízközelben fogod tölteni, így a legkézenfekvőbb sport az úszás. Tökéletes testgyakorlat, jó hatással van az izmokra, a hajlékonyságra, és a szív-és érrendszerre egyaránt, percenként vagy 9,5 kalóriát éget el. Azaz tíz perc kényelmes tempójú úszás hatvanat. És tíz percnél többet a vízben maradni nem nagy erőfeszítés ilyen melegben.

Strandfoci

Ha nincs ellenedre egy meccs a haverokkal, a strandfoci tök jó szórakozás, és az egyenetlen, homokos talajon futkosás ráadásul szépen megtornáztatja a láb – és popsi izmaidat.

Frizbi

Nincs is strand frizbiző emberek nélkül. És ha nem is játszottál már évek óta, ne aggódj, az ilyesmit az ember nem felejti el. Megmozgatja az egész testedet, emellett pedig remek szórakozás! Ráadásul ma már a hajigálni-valóknak is széles a választéka, úgyhogy akár valami extrát is kipróbálhatsz.

Biciklizés

A legjobb módja annak, hogy körülnézz egy nyaralóhelyen, vagy eljuss A pontból B-be -feltéve, ha azok nincsenek nagyon messze egymástól – a biciklizés. Kis idő alatt nagy távolságot tehetsz meg, és jót tesz ráadásul a szívednek, a tüdődnek meg a lábizmaidnak is. 5-12 kalóriát égetsz percenként, kerékpártól és sebességtől függően. Arra azonban figyelj, hogy ne pont a déli napsütésben állj neki tekerni és mindig legyen nálad egy jó nagy kulacs víz!

Röplabda

A strandfoci mellett a másik nagy kedvenc: a strandröpi. A leglehetetlenebb helyeken is szép barna leszel tőle, remek szórakozás, és szuper jó kar, láb, és hátizommunka. És nem nagy hajtással 9 kalóriát is elégethetsz percenként.

Tánc

A másik, ami nagyjából biztos nyári tevékenység – a strandolás mellett – az az esti bulizás 🙂 Ha nem fűlik a fogad ahhoz, hogy napközben izzadj a napon, hát pörgesd fel az estét egy kiadós táncolással! Tudományos: attól függően, mennyire pörgős vagy, a táncolás 5-15 kalóriát éget percenként. De jó zene mellett nem is gondolsz erre, hiszen nem ez a lényeg.

Bármilyen sportolási lehetőség mellett is döntesz, mindig gondoskodj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről és kerüld a nagy hőségben való aktív testmozgást !

A leadott kalóriák száma mellett fontos bevitt kalóriák száma is! Van néhány nyári étel, amit jobb kerülni, vagy igencsak módjával fogyasztani: 

  1. A szalonna- vagy kolbászsütögetés kedvelt nyáresti program, ráadásul a legtöbb strandon fellelhető elemózsia. Ne feledd azonban, hogy a zsíros, vörös húsból készült ételek nem tesznek jót szervezeted sav-bázis egyensúlyának.
  2. Bár a vattacukor energiatartalma nem vészesen magas – körülbelül 150 kalória -, mivel savasító répacukorból és az anyagcsere-folyamatokat lassító, mesterséges színezékekből és ízfokozókból áll, ez sem kifejezetten használ a fogyókúrádnak.
  3. Csak egy könnyű nyári koktél (szigorúan alkoholmentes!) – gondolja sok fogyókúrázó, amikor úgy dönt, belefér a diétába egy pohárral. Mivel azonban ezek a koktélok hozzáadott cukorszirupot is tartalmaznak, erősen savasítják a szervezetet.
  4. A lángos a strandok elengedhetetlen csemegéje. Ha azonban belegondolsz, hogy nem csupán fehér lisztből vannak, de olajban sülnek – és sokszor abban is tocsognak -, könnyű belátnod, hogy erősen savasítanak, és nem kevés plusz kilót ragaszthatnak rád. Bár, másfelől jó sok fokhagymával, a 40 fokban úgy el tudja csapni a gyomrodat, hogy garantáltan nem kívánsz már aznapra semmit… De nem biztos… 🙂
  5. Nem maradhat el nyár gyümölcsleves nélkül! Amennyiben azonban az idénygyümölcsök mellett nem kevés cukor és tejszín is kerül az egészségesnek hitt ételbe, ne csodálkozz, ha sav-bázis egyensúlyod felborul, és kellemetlen tüneteket produkálsz.

Fentiek helyett fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt és preferáld a csökkentett kalória tartalmú ételeket.

Forrás: www.femina.hu   és www.noiportal.hu