Slide

Farkaséhség és fáradtság edzés után?

Sportoló gyermekek szüleinek ismerős élethelyzet… Hogyan lehet kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítani a rendszeresen edző gyermekeinknek? Mivel tudjuk még támogatni az egészségüket és fejlődésüket?

 

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egészség alapja. Fokozottan igaz ez a sportoló gyermekeknél. Ők még növésben vannak, szervezetük fejlődése még nem zárult le, ezért különösen fontos pótolnunk az elhasznált energiákat. Amikor egy gyermek hazajön edzésről nincs várakozási idő! Azonnal ennie kell, hiszen általában farkaséhes. Ha nem szeretnénk, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, édességgel tömje magát, akkor tudatosan kell figyelnünk a táplálkozására.

Érdemes olyan ételeket, italokat választanunk, melyek kifejezetten gyermekek, fiatal kamaszok számára vannak kialakítva.

A legtöbb szülő találkozott már sportboltokban vagy edzőtermekben olyan italokkal, melyek edzés utáni nyomelem- és vitaminpótlásra alkalmas funkcionális italok. Legtöbbjük nem való gyermekeknek, hiszen teljesen más összetétel szükséges a fejlődő szervezet és egy felnőtt, fejlett szervezet számára.

Az Absolute Live hosszú évek óta a magyar piac egyik vezető sportitalgyártó cége most kifejezetten gyerekek szervezetének igényeihez igazodó Fit Kid sportitalokkal jelent meg a piacon. Jelenleg a háromféle koffeinmentes gyerek sportital közül kettő teljesen cukormentes is. A harmadik egy izotóniás ital, amit az intenzíven edző gyerekeknek javaslunk, hiszen a lassan felszívódó cukor tartalma miatt folyamatos energiát biztosít a hosszútávú, intenzív edzéseket folytató gyerkőcöknek.

Ásványi anyagaival és a hozzáadott vitaminokkal javítja a gyermek sport teljesítményét, támogatja immunrendszerét is. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ha egy kis sportoló edzés alatt és után Absolute Live FIT KID sportitalt fogyaszt, kevésbé van kiéhezve a szervezete, kevésbé fáradékony. Ettől még természetesen nagyon fontos, hogy egészséges vacsorával várjuk! Lássuk, hogy milyen anyagokra van szüksége egy fejlődő és sportoló szervezetnek.

Szénhidrátok

A szénhidrátok mumusnak lettek kiáltva, pedig testünk fő energiaforrásai. Erre a fejlődő szervezetnek talán még nagyobb szüksége van, mint a felnőttnek. Az egyszerű és gyorsan felszívódó szénhidrátokat azonban kerülni kell. Helyettük inkább olyan lassan felszívódó szénhidrát tartalmú ételeket tegyünk az asztalra, mint például teljes kiőrlésű kenyér vagy gabonás energiaszeletek.

Fehérjék

A szénhidrát mellett a növekedés másik kulcseleme a fehérje, amit a test építőköveként is emlegetnek. A fehérjék felelnek az izomfejlődésért is, így rendkívül fontos gyermekeknél is a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel. Reggelizzen a gyermek tojást, fehérje tartalmú joghurtokat és felvágottakat teljes kiőrlésű kenyérrel. Ebédelhet és vacsorázhat csirkét vagy halat, friss vagy párolt zöldségekkel, melyek szintén magas fehérjetartalmú ételek. A hús mellé készíthetünk nekik hüvelyeseket, például babot, borsót is.

Zsír

A zsír is nagyon fontos a táplálkozásban, hiszen energiát biztosít, azonban óvatosan bánjunk vele, mert lassan emészthető meg. Sportoló gyereknek edzés vagy verseny előtt nem ajánlatos sült húst, pizzát, sült krumplit ennie, lassúvá, fáradékonnyá teszik ezek az ételek.

Időzítés

Mikor egyen gyermekünk? Ez egy nagyon fontos kérdés az étkezésben. A szervezetnek 2-3 órára van szüksége, hogy egy főétkezést, reggelit vagy ebédet megemésszen, míg a főétkezések közötti snacket, rágcsálnivalót, müzli szeletet fél óra alatt megemészti.

Hidratálás

Elérkeztünk az egyik legfontosabb elemhez, a folyadékhoz. A megfelelő hidratáltság nagyon fontos mindenki számára, így a sportoló gyermekének is. Egy fiatal sportoló esetében edzés, verseny előtt 2-3 órával gondoskodni kell már a megfelelő folyadékbevitelről. Ügyeljünk a megfelelő vízmennyiségre. Ideális, ha 15-20 percenként iszik a gyerek és ha az edzése több, mint egy óra, akkor ajánlott sportitalokat is innia.

Ahogy azt már említettük az Absolute FIT KID Sportitalokat kifejezetten gyermekek számára fejlesztették ki háromféle ízben és összetételben.

A málna ízű finomság energiamentes, szénsavmentes forrásvíz alapú üdítőital, hozzáadott C- és B-vitaminokkal, édesítőszerekkel.

Hozzáadott vitaminok:

B-vitamin:

 • segít az izomszövetek fejlődésében
 • gyorsabb regenerációért felel
 • növeli a vörösvérsejtek termelésében
 • segít a koncentrációban
 • csökkenti a fáradságérzetet

C-vitamin:

 • erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a fertőzéseket
 • fáradságcsökkentő
 • méregtelenítő hatású
 • segít az ásványi anyagok beépülésében (D-vitamin)
 • energizál
 • csökkenti a szabadgyökök kialakulását

Az eper-guava ízű szénsavmentes forrásvíz alapú izotóniás üdítőital, szőlőcukorral, gyümölcscukorral, szukrózzal, maltodextrinnel, sóval, hozzáadott B-vitaminokkal, édesítőszerekkel is sok gyerkőc kedvence lehet.

Nem tartalmaz koffeint, és semmiféle káros hatása nincs a gyermekek szervezetére. Ez az immunerősítő sportital cukormentes, és a gyermekek számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ital, ami javítja a gyerekek sportteljesítményét.

A szülők azért szeretik mert:

 • Hosszantartó energiát biztosít
 • Gyors felszívódású, ezért azonnali energiát biztosít
 • 4 féle cukortartalmának köszönhetően hosszan kitartó energiát biztosít
 • A sportolás közben elvesztett ásványi anyagokat gyorsan és hatékonyan pótolja
 • Támogatja az immunrendszert
 • Serkenti a regenerálódást

Az energiamentes, narancs-kaktuszfüge ízű, szénsavmentes forrásvíz alapú, üdítőital, hozzáadott C- és D- vitaminokkal, édesítőszerekkel a harmadik íz a termékcsaládban.

Hozzáadott vitaminok:

C-vitamin:

 • Erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a fertőzéseket
 • Fáradtságcsökkentő hatású
 • Méregtelenítő hatású
 • Segít az ásványi anyagok beépülésében (D-vitamin)

D-vitamin:

 • Egészségesebb, erősebb csontokért felel
 • Segít a fejlődő szervezet növekedésében (segít a kálcium felszívódásában)
 • Nagy mértékben növeli a sportolás utáni regenerálódást
 • Javítja a sportteljesítményt

Az Absolute FIT KID sportitalok már online is megrendelhetők a https://absolutelive.hu/termekkategoria/fit-kid/ weboldalon a szülők és gyermekek számára. Űrtartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy minden edzésnapra betegyünk egyet a gyerkőc táskájába, ezzel támogatva egészségét és sportfejlődését.

Ha emellett figyelünk kiegyensúlyozott táplálkozására is, akkor szülőként mindent megtettünk, hogy gyermekeink egészségét megőrizzük.

 

Did you like this? Share it!