FitKid történelem

Magyarország, (MAFIT 1992) Európában az elsők között, 1994-ben csatlakozott a Nemzetközi Fitness Szövetséghez (IFSB), és rendezett női fitness versenyeket. Versenyzőink 2000-ig folyamatosan részt vettek a Ms.Fitness World és a Ms.Fitness Europe versenyeken, 2001-től pedig a FitnessWoman® versenyeken, melyet az IFF szervezett.

Miután 1996-ban Béres Alexandra a MAFIT versenyzője fitness világbajnok lett, Magyarország hamarosan fitness – nagyhatalommá vált.

A világon először a Magyar Fitness Szövetségnek jutott eszébe, hogy gyerekeknek is rendezzenek fitness bajnokságot FitKid néven. A kezdeményezésnek két célja volt: az egyik, hogy a helyes életmódra, egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra nevelje a fiatalokat, a második pedig az utánpótlás biztosítása a felnőtt Fitness Woman versenyekre.

Az első szabálykönyvet Gölt Katalin és Csábi Ildikó írta, amely megadta a FitKid arculatát. A sportág mozgásanyaga a talajtorna, (akrobatika) az aerobik, (aerobikos ugrások, erőelemek) a ritmikus gimnasztika (gimnasztikus ugrások, lazasági elemek) és a tánc mozgásanyagából táplálkozik, de mindegyiktől különbözik.
Ez adja egyedi jellegét és megjelenési formáját.

1998 óta részletes szabálykönyve, kialakult versenyrendszere és mozgásanyaga van a FitKidnek, amely a tapasztalatokon alapuló és folyamatos szakmai konzultációk eredményeképpen mára érte el kibővült, letisztult formáját.
1998-tól 2010-ig a FitKid a Magyar Diáksport Szövetség égisze alatt Diákolimpiai sportágként is működött, majd 2019-től, immár a Magyar Táncsport égisze alatt ismét visszakerült a Diákolimpiai sportágak közé.
Az első évben több, mint 100 gyermek jelentkezett a versenyekre, majd a második évben ez a szám megduplázódott!
2000-ben hirdettünk először fiú diákolimpiai bajnokot is ill. ebben az évben vezettük be a csoportos versenyformát, melynek köszönhetően még több gyermek ismerkedhetett meg az egészséges életmódot megkövetelő fitness mozgalommal.

A 2005-ös versenyévadban a Magyar Fitness Szövetség új irányvonallal bővítette a FitKid versenyek lehetőségeit, és meghirdette a FitKid Dance versenysorozatot. Ez, valamint a szabályzat is a koreográfia irányába tolja a gyakorlatokat.
2009-ben alakult ki a mai versenyrendszer, mely 3 kategóriát foglal magába: FitKid „A” osztáy (egyéni, csapat), FitKid „B” osztály (egyéni, csapat) és a Fit Kid dance (egyéni) és Dance Show (csapat)
2017-ben újabb módosítások bevezetésével alakult ki a mai versenyrendszer, mely 7 kategóriát foglal magába:

  • FitKid I. oszt. osztáy (egyéni, csapat),
  • FitKid II. oszt. „A”„B” (egyéni,)
  • II. osztály csapat
  • Fit Kid dance ”A” és „B” (egyéni)
  • Dance Show (csapat)

Az idők folyamán a FitKid versenyek igazi sportversenyekké váltak, amelyekben sok szakmai és edzésmunka tükröződik. Egyre növekvő népszerűségét bizonyítja a résztvevők és a nézők évről-évre bővülő létszáma, valamint a megnövekedett külföldi érdeklődés is.
2018-tól a Magyar Fitness Szövetség új néven, MAGYAR FIT KID SZÖVETSÉGként szerepel.

Ennek eredményeképpen 1999. novemberében sor került az első nemzetek közötti FitKid versenyre Barcelonában, ahová 20 magyar versenyző kapott meghívást. 2000. November 18.-án pedig Magyarországon Győr városában rendeztük az első Európa Kupát.

Versenyzőink részt vettek már Lengyelországban, Szlovákiában ill. az Amerikai Egyesült Államokban is nemzetközi versenyeken. 2007-ben Malaysiában került sor az I. Fit Kid Világbajnokság megrendezésére., majd folyamatosan minden évben más-más ország rendezi az Európa kupát (2007- Szerbia, 2008. Izland, 2009 Magyarország, 2010. Malaga, 2011. Olaszország, 2012. ismét Magyarország, 2013. Szerbia, 2014. Izland, 2015. Spanyolország, 2016. Magyarország, 2017. Írország.) Ugyancsak 2007 óta szerveződik a Nemzetközi Summer Fit Kid Camp, ill. 2011-ben került sor az első Workshopok szervezésére ( Reyjkjavik, Nagyvárad)
A FIT-KID programjai januártól decemberig tartanak, mely felöleli a szakmai napokat, bíróképzést, nyári táborozást , valamint a versenyrendszert, ami 9-11 rendezvényt jelent minden országban.