FitKid történelem

A világon először a Magyar Fitness Szövetségnek (ma már Magyar Fitkid Szövetség) jutott eszébe, hogy gyerekeknek is rendezzenek fitness bajnokságot FitKid néven. A kezdeményezésnek két célja volt: az egyik, hogy a helyes életmódra, egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra nevelje a fiatalokat, a második pedig az utánpótlás biztosítása a felnőtt Fitness Woman versenyekre.

Az első szabálykönyvet Gölt Katalin és Csábi Ildikó írta, amely megadta a FitKid arculatát. A sportág mozgásanyaga a talajtorna, (akrobatika) az aerobik, (aerobikos ugrások, erőelemek) a ritmikus gimnasztika (gimnasztikus ugrások, lazasági elemek) és a tánc mozgásanyagából táplálkozik, de mindegyiktől különbözik.
Ez adja egyedi jellegét és megjelenési formáját.

1998 óta részletes szabálykönyve, kialakult versenyrendszere és mozgásanyaga van a FitKidnek, amely a tapasztalatokon alapuló és folyamatos szakmai konzultációk eredményeképpen mára érte el kibővült, letisztult formáját.
1998-tól 2010-ig a FitKid a Magyar Diáksport Szövetség égisze alatt Diákolimpiai sportágként is működött, majd 2019-től, immár a Magyar Táncsport Szakszövetség égisze alatt ismét visszakerült a Diákolimpiai sportágak közé.
Az első évben több, mint 100 gyermek jelentkezett a versenyekre, majd a második évben ez a szám megduplázódott!
2000-ben hirdettünk először fiú diákolimpiai bajnokot is ill. ebben az évben vezettük be a csoportos versenyformát, melynek köszönhetően még több gyermek ismerkedhetett meg a Fitkid mozgalommal. Karácsonyfa.

A 2005-ös versenyévadban a Magyar Fitness Szövetség új irányvonallal bővítette a FitKid versenyek lehetőségeit, és meghirdette a FitKid Dance versenysorozatot. Ez, valamint a szabályzat is a koreográfia irányába tolja a gyakorlatokat.
2009-ben alakult ki a mai versenyrendszer, mely 3 kategóriát foglal magába: FitKid „A” osztáy (egyéni, csapat), FitKid „B” osztály (egyéni, csapat) és a Fit Kid dance (egyéni) és Dance Show (csapat)
2017-ben újabb módosítások bevezetésével alakult ki a mai versenyrendszer, mely 7 kategóriát foglal magába:

  • FitKid I. oszt. osztáy (egyéni, csapat),
  • FitKid II. oszt. „A”„B” (egyéni,)
  • II. osztály csapat
  • Fit Kid dance ”A” és „B” (egyéni)
  • Dance Show (csapat)

Az idők folyamán a FitKid versenyek igazi sportversenyekké váltak, amelyekben sok szakmai és edzésmunka tükröződik. Egyre növekvő népszerűségét bizonyítja a résztvevők és a nézők évről-évre bővülő létszáma, valamint a megnövekedett külföldi érdeklődés is.
2018-tól a Magyar Fitness Szövetség új néven, MAGYAR FIT KID SZÖVETSÉGként szerepel.

Versenyzőink részt vettek már Lengyelországban, Szlovákiában ill. az Amerikai Egyesült Államokban is nemzetközi versenyeken. 2007-ben Malaysiában került sor az I. Fit Kid Világbajnokság megrendezésére., majd folyamatosan minden évben más-más ország rendezi az Európa kupát (2007- Szerbia, 2008. Izland, 2009 Magyarország, 2010. Malaga, 2011. Olaszország, 2012. ismét Magyarország, 2013. Szerbia, 2014. Izland, 2015. Spanyolország, 2016. Magyarország, 2017. Írország.) Ugyancsak 2007 óta szerveződik a Nemzetközi Summer Fit Kid Camp, melynek legutóbbi rendezvényét 2019-ben, Balatonbogláron a Magyar Fitkid Szövetség rendezte. Ezen kívül 2011-ben került sor az első Workshopok szervezésére ( Reyjkjavik, Nagyvárad, Dublin, Navan)
A FIT-KID programjai januártól decemberig tartanak, mely felöleli a szakmai napokat, bíróképzést, nyári táborozást , valamint a versenyrendszert, ami 9-11 rendezvényt jelent minden évben.